Królowa może być tylko jedna. Większość Polaków pytanych przez nas o preferencje grillowe, jako głowę państwa, tfu!, grilla - wskazałaby tradycyjnie kiełbasę. Ta przedstawicielka przemysłu mięsnego cieszy się uznaniem aż 50 proc. ankietowanych.
Dobry wynik notuje także karkówka. Wszak 32 proc. wskazań nie daje nadziei na koronę, ale świadczy o silnym, niezmiennym zainteresowaniu tą półtuszą zwierząt rzeźnych.
Na podium uplasowała się jeszcze kaszanka z 13 proc. poparciem.
Nie ma za to dobrych wieści dla środowisk proekologicznych i postępowych. Cukinię, którą wbrew licznym wątpliwościom również można grillować, wskazało zaledwie 3 proc. respondentów. To wynik balansujący w okolicach błędu statystycznego.
Do weekendowego grillowania zatem marsz, smacznego!
Przeczytaj też:
- Miska z Ikei jak słoneczny grill. Wszystko płonie
- Jest sposób na zdrowe mięso z grilla. Rak niegroźny
Nota metodologiczna:
Badanie na panelu Ariadna. Próba ogólnopolska licząca N=1053 osób w wieku od 18 lat wzwyż. Struktura próby dobrana wg reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Metoda: CAWI. Termin realizacji: 10 – 13 maja 2019 roku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.