Śmieciowe jedzenie uszkadza czerwone krwinki. Osoby, które jedzą duże ilości przetworzonych potraw, posiadają zwiększoną liczbę komórek z mutacjami nowotworowymi - podaje The Times. Wnioski z badań wskazują, że dieta sprzyjająca niskiemu poziomowi przeciwutleniaczy w organizmie (który najczęściej wzrasta przy jedzeniu świeżych produktów)
, przyczynia się do wytwarzania wadliwych krwinek. Te komórki są kluczowe dla funkcjonowania ludzkiego ciała - przenoszą tlen z tętnic do reszty ciała i usuwają niepotrzebny dwutlenek węgla.
Odkryliśmy, że styl życia, a zwłaszcza diety, jest ściśle związany ze zdrowiem naszych najmniejszych komórek. Jeśli odżywiamy się źle, odbicie tego znajdziemy właśnie w tych komórkach - mówi dr Hasan Haboubi, gastroenterolog i onkolog z Uniwersytetu w Swansea.
Ludzie, którzy nie przepadają za owocami i warzywami, mogą mieć problem. Według badań szybkość mutacji w komórkach krwi jest w tych przypadkach zwiększona dwukrotnie. Haboubi badał czerwone krwinki, które produkowane są przez komórki macierzyste w szpiku kostnym. Można je znaleźć w każdym miejscu ciała, a wpływ na nie ma wiele rożnych czynników stylu życia, jak ćwiczenia, dieta, ekspozycja na promieniowanie i spożywanie leków. U zdrowych ludzi, którzy jedzą dobrze, nie powinno być więcej niż trzy do pięciu zmutowanych komórek na każdy milion.
Autor: Mateusz Kijek
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.