Złoty napój został nawarzony w Halifax prawdopodobnie między 1872 i 1890 rokiem. Miało to miejsce w browarze "Alexander Keith". Na butelkę podczas eksploracji dna Atlantyku natknął się kanadyjski badacz. Wiek butelki oceniono na podstawie jej wyglądu i zachowanych na niej napisów.
Piwo testował naukowiec z Dalhousie University w Halifax - Andrew MacIntosh. Próby wykazały, że płyn miał niskie pH, nadal zawierał alkohol i nie był toksyczny – czytamy w "The Focus"
Nie było też dobre. Piwa rzadko kiedy dobrze się starzeją, a szczególnie już na dnie oceanu. Na podniebieniu poczułem dziwny smak miętowy, który jak mniemam pochodził z azotu, wyczułem także smak słony i zaskakująca ilość goryczy - przekonywał mężczyzna.
Próbki napoju zostały wysłane do laboratorium w Szkocji. Będą poddawane dalszej analizie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.