Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Tomasz Sąsiada | 

Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienne

20

"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą... niechęci do marnotrawstwa.

"Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". Tak Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej".
"Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". Tak Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej". (East News, East News)

"Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki, swoją whisky wprowadził też na rynek Akwawit-Polmos. Ten ostatni jednak przyznaje, że korzysta ze szkockiego półproduktu, a w Polsce nadaje alkoholowi tylko "ostateczne szlify".

Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. Jak mówił we wrześniu w rozmowie z Wirtualną Polską, powód tej decyzji był prozaiczny - prominentny dziś polityk Kukiz'15 nie chciał, by marnowało się jego piwo, które przychodzi do firmy ze zwrotów.

- Naszą decyzję zainspirował Ciechan i jego krótki termin do spożycia. Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky. Bo whisky to nic innego, jak destylowane piwo - tłumaczył Jakubiak.

Zobacz także:

Zapowiadał, że jego trunki będą różnorodne. - Whisky potrafi smakować śliwką, miodem, każda beczka ma inny smak, bo beczki mamy z całego świata: po burgundach, winach czerwonych, różowych, białych. Robimy whisky z portera albo piwa miodowego - wymieniał prezes Browarów Regionalnych Jakubiak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jakie ryby nie mają ości? Te są delikatne i bardzo smaczne
Tak inwestuje były reprezentant Polski? Są ogłoszenia w sieci
Jak pozbyć się ości z karpia? Ten trik załatwi sprawę
Zeznanie podatkowe złożysz w telefonie. Nowa aplikacja
Kot Kaczyńskiego jest "zazdrosny"? Eksperci zabrali głos
Tragedia w Bielsku-Białej. Potykali się o umierającego człowieka
Kuba inwestuje w energię odnawialną. Tak chcą pokonać kryzys
Kup obrus z tego materiału, a plamy z barszczu nie będą ci straszne
Agresywny pies atakuje mieszkańców. Są przerażeni
Belgrad wprowadza darmowy transport publiczny od 2025 roku
58 tysięcy. Tyle średnio otrzymują pacjenci za błędy medyczne
Polacy są pierwsi na świecie. Potężne narzędzie dla wojska
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić