Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

McDonald's podał przepis na gnijące burgery. Zaprzeczają, że ich jedzenie nie psuje się

20

Od lat w sieci pojawiają się zdjęcia kanapek z McDonalda, które zachowują swój wygląd przez wiele dni, tygodni, a nawet miesięcy. Firma postanowiła zabrać głos w tej sprawie.

McDonald's podał przepis na gnijące burgery. Zaprzeczają, że ich jedzenie nie psuje się
(iStock.com, Adrian Bysiak)

Kanapki nie psują się, ponieważ wysychają, zanim zacznie się proces gnicia. Tak w każdym razie wyjaśnia cały sekret dr Keith Warriner, dyrektor programowy Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu w Guelphie (kanadyjska prowincja Ontario) - podaje "Business Insider". Ekspert wytłumaczył zasadę na prośbę kanadyjskiego oddziału McDonald's.

Rzeczywistość jest taka, że hamburgery McDonalda, frytki i kurczęta są jak wszystkie produkty spożywcze i gniją, jeśli mają ku temu odpowiednie warunki - twierdzi ekspert.

Sieć postanowiła w ten sposób dać odpór oskarżeniom o chemikalia w burgerach. Zdaniem wielu internautów, którzy pokazują jedzenie z amerykańskiej sieci w nienaruszonym stanie po wielu dniach, tylko substancje chemiczne są w stanie zapewnić tak długi okres bez gnicia. Jednak ekspert zaprzecza tym twierdzeniom.

W zasadzie mikroorganizmy powodujące gnicie są bardzo podobne do nas samych, ponieważ potrzebują wody, składników odżywczych, ciepła i czasu na wzrost. Jeśli odbieramy jeden lub więcej z tych czynników, to mikroorganizmy nie mogą rosnąć ani psuć jedzenia - tłumaczy dr Keith Warriner.

Kanadyjski naukowiec nie poprzestał na ogólnikach. Posłużył się przykładem hamburgera.

Mięso traci wodę w postaci pary podczas procesu obróbki cieplnej. Tostowanie bułki również zmniejsza w niej ilość wilgoci. Oznacza to, że po przygotowaniu hamburger jest dość suchy. Zostawiony bez szczelnego przykrycia dalej traci wodę. Przy braku wysokiej wilgotności hamburger po prostu wysycha, a nie gnije. Wraz z utratą wilgoci znika element wymagany przez mikroorganizmy do wzrostu i powodowania psucia się jedzenia. Aby więc zepsuć hamburgera z McDonald's, musimy po prostu zapobiec utracie wilgoci - zapewnia ekspert.

Zobacz także: Zobacz także: Najbardziej kaloryczne potrawy świata

Dalej wyjaśnia w szczegółach, jak sprawić, by burger zaczął gnić. Według niego można to zrobić poprzez owinięcie kanapki w folię samoprzylepną, albo położyć go w łazience, gdzie panuje wysoka wilgotność. Specjalista twierdzi, że podobny efekt wystąpi, jeśli zrobić to samo z burgerem przygotowanym w domu. Gdy nie zostanie schowany - wyschnie, a kiedy go szczelnie okręcić folią - zgnije. Przekonuje was takie wytłumaczenie?

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polscy żołnierze w Korei Południowej. Trwają szkolenia
Zamiokulkas ma żółte liście? Wsadź to do doniczki, a problem zniknie
Czy grozi ci mandat, jeśli nie odśnieżysz auta? Odpowiedź nie jest oczywista
Pojechali na osiedle Czarnka. "O tym panu nie będę rozmawiał"
Przyspieszył nagranie z Putinem. Oto co zobaczył
Nowak o nowym przedmiocie w szkołach. "Trzeba stanąć do konkretnej walki"
Rosjanie wystrzelili tę rakietę po raz pierwszy. "To akt desperacji"
Nie żyje 14-letni piłkarz. Został zaatakowany nożem przez rówieśników
Odmrażanie cen energii to konieczność? Eksperci zabrali głos
Wybierz meble z głową. Ta łamigłówka może ci w tym pomóc
Oto, co serwowali w tatrzańskiej restauracji. Potężna kara
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić