Produkty bez cukru są także szkodliwe dla zębów. Do takiego odkrycia doszli naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne. Udowodnili oni, że smakowe napoje oraz słodycze bez sacharozy są tak samo źle działają na uzębienie, jak ich "tradycyjne" odpowiedniki. Dlaczego? Wszystko przez ich skład chemiczny.
Za negatywny wpływ na zęby odpowiedzialne są kwasy. Występują one w większości smakowych produktów. Chodzi między innymi o kwas fosforowy (w coli) i kwas cytrynowy (w produktach o smaku cytryny i limonki). To właśnie te związki odpowiadają za powstawanie chorobotwórczego osadu na zębach, czy za ich nadwrażliwość.
Naukowcy przebadali wpływ różnych produktów na zdrowe zęby trzonowe. Na wszystkich badanych zębach pojawiła się znaczna erozja szkliwa. Nie miało znaczenia, czy trzonowce poddawane były działaniu napojów z sacharozą, czy bez cukru.
Można zminimalizować negatywny wpływ kwasów na szkliwo zębów. Specjaliści radzą: jeżeli masz niepohamowaną ochotę na sięgniecie po jeden z produktów zawierających kwasy, to po jego zjedzeniu przepłucz usta wodą. Zęby myć jest najlepiej godzinę po posiłku, ponieważ wcześniejsze mocne szczotkowanie może naruszyć zmiękczoną warstwę zęba.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.