Karaluchy mogą stać się dla ludzi ważnym źródłem białka. Jak informuje "Time", naukowcy z Instytutu Komórek Macierzystych i Medycyny Regeneracyjnej z indyjskiego miasta Bangalore odkryli w organizmie karaluchów z rodziny Diploptera punctata obecność protein o strukturze podobnej do tych, które znajdują się np. w mleku. Uczeni uważają, że wyniki ich badań mogą pomóc w walce z niedożywieniem w krajach Trzeciego Świata.
Naukowcy udowodnili, że pojedynczy kryształ białka u karaluchów jest wysoce kaloryczny. Ich zdaniem może zapewnić człowiekowi trzykrotnie większą dawkę energii niż taka sama ilość białka z mleka krowy. Badacze wciąż nie ustalili jednak, czy "karalusze" proteiny nie są toksyczne dla człowieka. Jeśli jednak okażą się zupełnie bezpieczne, naukowcy zapowiadają stworzenie z nich specjalnych suplementów diety.
Byłyby również doskonałym składnikiem koktajli proteinowych dla osób aktywnych fizycznie - stwierdził biochemik Subramanian Ramaswam w rozmowie z "The Washington Post".
Autor: Beata Kruk
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.