Użytkownicy elektronicznego dymka są narażeni na śmiertelną chorobę płuc. Chodzi o zarostowe zapalenie oskrzelików. Do takich wniosków doszli naukowcy po tym jak odkryli, że 75 procent płynów smakowych do e-papierosów zawiera w sobie toksyczne chemikalia.
Za wszystko odpowiedzialna jest substancja o nazwie dwuacetyl. Występuje ona w aromatach dodawanych do liquidów. Stosuje się ją również jako substytut masła - nadaje charakterystyczny, maślany smak. Na dużą skalę dodawana jest do produkcji popcornu.
*Jeśli zjadamy niewielkie ilości dwuacetylu, nie jest to groźne dla przewodu pokarmowego. * Ale według Narodowego Instytutu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w USA substancja ta, przyjmowana drogą wziewną przez długi czas, może być bardzo groźna - czytamy w "The Telegraph". Okazało się, że znaczna liczba ludzi pracujących w Stanach przy produkcji popcornu zaczęła chorować właśnie na zarostowe zapalenie oskrzelików.
Na chorobę tę nie ma lekarstwa. Jedynym ratunkiem może być przeszczep płuc. Naukowcy przebadali 51 rodzajów płynów do e-papierosów smakowych.
E-papierosy oprócz tego, że posiadają potężną dawkę silnie uzależniającej nikotyny, zawierają również inne chemikalia działające m.in. rakotwórczo. Nasze badania pokazują, że związki chemiczne zawarte w aromatach powodują nieodwracalne uszkodzenia płuc - powiedział "The Telegraph" dr David Christiani, jeden z naukowców przeprowadzających badania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.