Picie słodkich płynów z bąbelkami zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Jak informuje "Guardian", osoby które spożywają dziennie więcej niż 200 ml napojów gazowanych, mają dwukrotnie większe szanse na problemy z hiperglikemią. Z kolei codzienne picie pięciu puszek takich napojów zwiększa zagrożenie zapadnięcia na cukrzycę aż dziesięciokrotnie.
Szwedzcy naukowcy oparli się na badaniach 2874 osób. Kierująca nimi doktor Josefin Edwall Lofvenborg przyznała, że wykazana zależność pomiędzy spożywaniem napojów gazowanych i zachorowaniami na cukrzycę była dla niej ogromnym zaskoczeniem. Ujawniła również, że przedmiotem kolejnego projektu badawczego Instytutu Karolinska będą produkty spożywcze, które mogą redukować ryzyko cukrzycy.
Napoje gazowane wpływają na metabolizm glukozy i wrażliwość organizmu na insulinę. Naukowcy podkreślają, że badania zostały przeprowadzone na grupie osób, u których nie odnotowano innych czynników zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę. Można zatem przypuszczać, że wpływ napojów gazowanych na zdrowie ludzi, którzy są obciążeni takim ryzykiem np. z przyczyn genetycznych, może być jeszcze większy.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.