Najczęściej wymienianym przykładem jest seler naciowy. Do produktów z teoretycznie ujemną wartością kalorii należą także jabłka, grejpfruty, morele, maliny, truskawki i arbuzy. Warzywa o podobnych właściwościach to burak, brokuł, kalafior, rzeżucha, ogórek, czosnek, zielona fasola, por i cebula - informuje news.com.au.
Czy da się oprzeć na nich skuteczną dietę? Według wielu specjalistów... nie. Przede wszystkim organizm potrzebuje kalorii do produkcji energii, więc i tak musimy dostarczyć ich dużą ilość, a nie taką, która nie pokryje nawet procesów trawiennych. Po drugie te warzywa i owoce są zdrowe, ale nie mają wszystkich potrzebnych nam związków organicznych.
Same nie zapewnią zbilansowanej diety. Mogą być jednak pomocne w zrzucaniu kilogramów. Stanowią doskonałą przekąskę, kiedy nerwowo rozglądamy się za czymś do jedzenia.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.