Ile kalorii ma jeden pączek? To zależy od jego wielkości, tłuszczu na jakim jest smażony i nadzienia. Od 250 ddo nawet 400 kcal. Przyjmuje się, że 80-gramowy, ma około 340 kilokalorii.
Zwyczaj jedzenie pączków w Tłusty Czwartek pochodzi z XVII wieku. Wtedy pojawiły się one w polskich miastach i dworach. Na wieś ta tradycja przeniosła się dopiero dwa wieki później. Skąd przybyły pączki, do końca nie wiadomo. Niektórzy wskazują na Wiedeń, inni na wschód. Według wielu teorii rozpowszechniła je w Polsce kuchnia żydowska, w której pączki są też obecne.
Na początku w Polsce pączki jadano ze skwarkami. Powstawały one z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną i skwarkami, a następnie smażono na smalcu. Później dopiero zaczęto je jadać na słodko. Wcale jednak nie zrezygnowano ze skwarek. Ponieważ w wielu wiejskich chatach tłuszczu brakowało, pączki były pieczone, a skwarki miały nadać im sytego, tłustego smaku - pisze focus.pl.
Z czym jeszcze mogą być pączki? W USA jedzą je z boczkiem, a w Korei Płd. z czosnkiem. W Singapurze do ich zrobienia używa się sera z ostrym chrzanem wasabi lub z wodorostami. Popularne są też pączki dyniowe.
Najdroższy pączek na świecie kosztuje 100 dolarów. "Golden Crystal Ube Donut" pokryty jest 24-karatowym złotem. Ma smak szampana wykorzystywanego do jego produkcji, a fioletową barwę ciasta zawdzięcza pudrowi z pochrzynu skrzydaletego, który jest do niego dodawany. Można go kupić w Manila Social Club w Nowym Jorku.
Co roku organizowane są zawody w jedzeniu pączków na czas. W tym roku zwycięzca pochłonął 10 sztuk w 7 minut i 5 sekund. Dokonał tego 20 lutego w Poznaniu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.