Umiarkowane ilości kofeiny zapobiegają tworzeniu się toksycznych złogów w mózgu. Tak wynika z badań grupy naukowców zajmujących się chorobami wieku starczego. Nie mają wątpliwości - kawa ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm, chroniąc przed demencją.
Eksperci obalają mit, że kawa pita latami może być szkodliwa. Bywa niewskazana - np. dla kobiet w ciąży lub w przypadku osób mających problemy z krążeniem. Zapobiega natomiast chorobom, które pojawiają się na starość.
Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Niższe niż średnie stężenie kofeiny w organizmie może oznaczać większe ryzyko rozwoju choroby - piszą naukowcy w raporcie.
27 procent - tak zmniejsza się ryzyko choroby Alzheimera. Według naukowców jest to możliwe przy umiarkowanym spożywaniu kawy. Podkreślają, że według danych Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności spożywanie do 400 mg kofeiny dziennie nie stanowi zagrożenia dla osób dorosłych. Objętość ta odpowiada pięciu standardowym filiżankom.
Badania przeprowadziła międzynarodowa grupa naukowców. Przewodził im prof. Rodrigo Cunha z uniwersytetu w Coimbrze w Portugalii. Podkreśla, że teraz ważne jest, by na kawę - jako środek ograniczania choroby w przyszłości - zwrócili uwagę lekarze. "Powinni zapewnić pacjentom pełną informację" - mówi w "Daily Mail". Eksperci opracowali raport we współpracy z sześcioma najważniejszymi producentami kawy na świecie.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.