Spożywanie pełnotłustego mleka nie zwiększa ryzyka chorób serca. Przynajmniej tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Tuftsa, którzy przez 15 lat badali krew ponad 3 tys. osób. Badania dowiodły jedynie, że osoby spożywające pełnotłusty nabiał były mniej narażone na cukrzycę niż te, które w diecie stawiały na produkty odtłuszczone.
Pełnotłuste mleko pomaga również w walce z otyłością. Badania przeprowadzone na Harvardzie objęły prawie 18 i pół tysiąca kobiet. Po 11 latach ponad 8 tys. z nich stało się otyłe. Naukowcy zauważyli jednak pewną prawidłowość: kobiety, który piły mleko pełnotłuste zdecydowanie mniej przybierały na wadze.
Produkty pełnotłuste obniżają także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szwedzcy naukowcy już w 2014 roku, na podstawie swoich obserwacji, wysnuli tezę, że osoby spożywające mleko pełnotłuste mają 23% mniej szans, aby zachorować na cukrzycę - informuje "Daily Mail".
Nie przegap:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.