*Chodzi tu konkretnie o humuleny i lupulinę. *Te związki mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, co pomaga w zahamowaniu rozrostu nowotworu.
*Przed naukowcami stoi teraz kolejne wyzwanie. *Chcą zamienić te składniki w syntetyczny lek. Nie jest to proste, ale w przyszłości bardzo ułatwi produkcję lekarstw.
Kiedy chcemy wyciągnąć zdrowe składniki z chmielu, najpierw musimy sprawdzić czy to, co oddzieliliśmy rzeczywiście jest tym, czego szukamy. Robiąc to od razu w formie syntetycznej mamy co do tego pewność – mówi dr Kristopher Waynant
O tym, że piwo jest zdrowe mówi się już od dawna. Według naukowców może minimalizować ryzyko cukrzycy, choroby Alzheimera, wzmacnia kości i pomaga leczyć bezsenność. Trzeba jednak pamiętać, że są też wady. Jeśli pije się go za dużo, grożą nam problemy z wątrobą czy układem nerwowym. Dlatego kluczem jest umiar.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.