Słodycze miały zostać skażone groźnymi dla zdrowia olejami. Aromatyczne oleje mineralne (MOAH), prócz w czekoladach Kinder, znaleziono jeszcze w nugatowych pralinach Fioretto Lindta i w klasycznej czekoladzie Sun Rise firmy Rubezahl. W „kinderkach” wykryto także niepokojącą ilość nasyconych olejów mineralnych (MOSH).
MOAH i MOSH nie powinny w ogóle znajdować się w pożywieniu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że aromatyczne oleje mineralne mogą powodować raka i mutacje. Ich spożywanie może również doprowadzić do uszkodzenia narządów, zwłaszcza u dzieci.
Nie widzisz ich, nie czujesz ich, ale one tam są – powiedział o szkodliwych substancjach John Hegg z organizacji Foodwatch.
Foodwatch oskarżył firmę Ferrero o ogromne zaniedbanie. Zamiast w trosce o klienta usunąć niebezpieczne słodycze ze sklepowych półek i ostrzec konsumentów, miał zbagatelizować sprawę. Zdaniem producenta, skład czekoladek spełnia normy i nie łamie prawa.
Autor: Paulina Kwiatkowska
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.