Takie wnioski można wyciągnąć z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców. Lekarze z Harvard Medical School i głównego szpitala w Bostonie twierdzą, że ryzyko śmierci na raka jelita grubego da się łatwo ograniczyć o nawet 70 procent.
Badania przeprowadzono na grupie 1659 chorych. Z obserwacji wynikało, że w walce z rakiem pomagają tłuszcze omega-3. Znajdziemy je głównie w rybach. Wystarczy jeść dziennie 15 gramów łososia, 100 gramów śledzia, 200 gramów sardynek, czy pstrąga, aby znacząco obniżyć ryzyko śmierci w związku z rakiem jelita grubego.
Pozytywnie o takiej diecie mówią też dietetycy. Według nich warto przynajmniej częściowo zastąpić rybą czerwone mięso, które ma przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego.
Autor: Krzysztof Narewski
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Domowy niezbędnik:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.