Krówka o smaku ciasteczek - idealna dla leniwych miłośników słodyczy. Nie musisz się zbytnio wysilać, wystarczą trzy składniki żeby w 5 minut przygotować słodki deser. Potem pozostaje jedynie czekać, aż masa wystygnie.
Krówka o smaku ciasteczek. Potrzebne składniki:
- 500g białej czekolady (albo innej, krówka będzie wtedy mniej słodka)
- 400g słodkiego mleka skondensowanego
- 12 czekoladowych ciasteczek typu markiza
Krówka o smaku ciasteczek. Sposób przygotowania:
- Ciasteczka wrzuć do miksera na kilka sekund lub pokrusz je na duże kawałki wałkiem do ciasta
- Pokrój czekoladę na małe kawałki, dolej mleko skondensowane i włóż do mikrofalówki na 30 s
- Wymieszaj i z powrotem włóż na 30 s do mikrofalówki, powtarzaj aż czekolada się rozpuści
- Do masy dodaj pokruszone ciasteczka, wymieszaj dokładnie i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstaw foremkę do lodówki na około 2 godziny, a potem wyjmij stężałą krówkę z foremki i pokrój na mniejsze kawałki
I gotowe! Krówka rozpływa się w ustach, jest niezwykle słodka - nie będziesz w stanie zjeść więcej niż trzy kawałki na raz - a chrupiące kawałki ciasteczek dodają jej wyrazistości. W wolnej chwili spróbuj także ciasta czekoladowego bez pieczenia lub placków bananowych z trzech składników.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.