Przepis na pierniczki jest prosty. Do ciasta potrzebne będą: 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru, 10 g przyprawy korzennej, łyżka masła, łyżeczka sody oczyszczonej, jajko oraz 1/3 szklanki mleka.
Mąkę należy wymieszać z ciepłym miodem. Mieszając, dodać kolejno cukier, przyprawy, sodę, masło oraz jajko. Następnie stopniowo dodawać mleko i zagniatać ciasto przez 10 minut. Konsystencja musi być gęsta, a ciasto dość twarde.
Z rozwałkowanego ciasta wycinasz własne wzory. Posmaruj je potem rozmąconym jajem, ułóż na blasze i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniki przez kilka dni będą twardnieć, więc nie martw się, gdy będą zbyt miękkie na początku. A co możemy z nich zrobić?
Piernikowe ludziki. Klasyczna forma ciasteczka. W tym przypadku do ciasta warto dodać kilka łyżek stołowych kakao. Do wycięcia kształtu będą potrzebne specjalne foremki.
Piernikowa chatka. Taki prezent na pewno ucieszy nie tylko łasucha, ale i osoby, które cenią walory estetyczne. W ściankach musisz wyciąć okienka. Na dachu do ozdobienia użyj masy śmietanowej oraz cukierków.
Piernikowe stroiki. Gdy wytniesz odpowiednie kształty, udekoruj ciastka białym lukrem. Następnie przywiąż po 5-6 z nich do różnej długości sznurków połączonych ze sobą na drugim końcu.
Piernikowe pudełeczka. Możesz je wykorzystać do umieszczenia w środku słodkich pralinek lub mniejszych ciasteczek Aby je zrobić, obklej masą piernikową plastikowe kufle do piwa. Gdy masa lekko obeschnie, delikatnie wyjmij kufle ze środka a ciasto upiecz. To naprawdę efektowne.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.