Do wykonania tych pysznych babeczek potrzebne będą następujące składniki:
- 1 duży batat
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki imbiru
- 0,25 łyżeczki goździków
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka miodu
- 200 g jogurtu waniliowego
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki migdałów
Wykonanie:
W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz batata przez około 40 minut, aż będzie miękki. Ostudź go i obierz ze skórki. Rozgnieć na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki i imbir wymieszaj w dużej misce. Dodaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy, miód, jogurt i rozgniecionego batata. Całość wymieszaj.
*Masę przełóż do foremek na muffiny. *
W blenderze zmiksuj płatki owsiane, cukier i migdały z odrobiną cynamonu. Taką posypkę nałóż na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut.
Zobacz także: Smacznego!
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: