Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki kawałków czekolady
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak przygotować ciasto?
Na początek wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce zmiksuj ze sobą masło, cukier i aromat waniliowy. Po chwili miksowania dodaj jajka. Wystarczy, że będziesz mieszać masę trzepaczką. Dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części.
Do jednej z nich dodaj kakao i czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Do drugiej połowy ciasta dodaj puree z dyni, orzechy, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Również dokładnie wymieszaj.
Połowę masy czekoladowej przełóż do nasmarowanej tłuszczem blachy. Dokładnie rozsmaruj ją na dnie. Na to nałóż połowę masy dyniowej. Potem pozostała część czekoladowa i na samą górę, reszta masy dyniowej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.