Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki cukru, który należy roztopić na karmel
- 1 duże jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 0,25 szklanki cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki koniaku
- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub creme fraiche
- 0,5 szklanki mleka
*Na patelnię z grubym dnem wysypujemy cukier. *Należy poczekać aż utworzy się z niego karmel. Najlepiej cały czas poruszać patelnią, żeby karmel się nie przypalił. W żadnym wypadku nie wkładać do niego palców! Pokusa posmakowania może być wysoka, jednak taka też będzie jego temperatura, więc o poparzenie nietrudno.
Gotowy karmel wlewamy do czterech kokilek, wcześniej posmarowanych tłuszczem.
*Do dużej miski wbijamy jajko i żółtka. *Dodajemy sól i mieszamy trzepaczką na w miarę gładką masę. Dodajemy śmietanę, mleko, aromat waniliowy oraz koniak. Znowu mieszamy.
Wymieszaną masę wlewamy do kokilek z karmelem. Wstawiamy je do głębokiego naczynia żaroodpornego i wlewamy pomiędzy kokilki wodę do połowy ich wysokości. To pozwoli na lepsze upieczenie tego wspaniałego deseru. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciastka wykładamy na talerz.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.