Do przygotowania potrzebujemy:
2 pomarańcze
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
40 g cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 żółtka
2 białka
Zabieramy się do pracy:
Wydrąż środek pomarańczy tak, aby utworzyć dwa "kubki". Miąższ włóż do mikrofalówki na 5 minut. Po wyciagnięciu odcedź sok. Połącz żółtka, 10 g cukru i mąkę. Powoli dodawaj mleko i wymieszaj wszystko. Delikatnie podgrzewaj całość i czekaj, aż zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień i dodaj likier.
Ubij pianę na sztywno. Dodaj do niej 30 g cukru. Połącz ją z wcześniej przygotowaną miksturą. Delikatnie włóż to do przygotowanych filiżanek. Umieść je w piecu na 20 minut w temperaturze 400 stopni. Udekoruj cukrem pudrem i miętą. Można podawać z lodami. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.