Do przygotowania 12-stu jaj potrzebujemy:
400 ml bulionu mięsnego
12 jajek
5 łyżek kukurydzy
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
5 łyżek groszku konserwowego
2 gałązki kopru
3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Gotujemy bulion. Do garnka z wodą wkładamy kurczaka, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, cebulę. Gotujemy wszystko ok. 40 minut, na końcu przyprawiamy solą.
Ugotowaną marchewkę, czerwoną i żółtą paprykę kroimy w kostkę, mięso z kurczaka dzielimy na drobne kawałki. Wywar przecedzamy przez sitko – dokładnie, aby był klarowny. Do wywaru dodajemy żelatynę. Mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Zostawiam do ostudzenia.
Foremki na galaretki - w skorupce jajka robimy mały otwór z szerszej strony. Białko z żółtkiem przelewamy do osobnej miski. Puste skorupki sparzamy wrzątkiem. Małą łyżeczką wyciągamy ze skorupek błonki, które się ścięły.
Do tak przygotowanych "foremek" wkładamy nasze pyszności. Czyli: gałązkę koperku, kilka ziarenek kukurydzy, trochę papryki, kawałki kurczaka, znowu kolorowe papryki i groszek - mniej więcej do ¾ wysokości skorupki.
*Do napełnionych skorupek wlewamy przestudzony wywar. *Jajka wstawiamy do lodówki, aby galaretki stężały. Przed podaniem skorupki rozbijamy łyżeczką i obieram galaretki ze skorupek. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.