Lista zakupów na 4 sztuki pizza burgerów:
Na burgery:
600g mielonej wołowiny
*Na ciasto: *
1 kg mąki tortowej
7 g drożdży w proszku
250 ml letniej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
100 ml oliwy
Na sos:
300 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka cukru
bazylia i oregano
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy je do reszty składników ciasta i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy passatę i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą pieprzem, cukrem, a na koniec wrzucamy zioła.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrabiamy, a potem formujemy z niego kulki o wadze 100-150g, które cienko rozwałkowujemy.
4. Placek przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, nakładamy salami, bekon, ser, kotlet i ser.
5. Na koniec wszystko wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.