Do przygotowania kuleczek potrzebne będą:
4 plasterki hiszpańskiej kiełbasy chorizo lub salami
200 g serka śniadaniowego
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
150 g sera żółtego, startego na małych oczkach
150 g paluszków – najlepiej serowo-cebulowych
Posypka:
100 g paluszków
100 g chipsów
Zabieramy się do roboty:
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Rzucamy ją na zimną patelnię. Smażymy kilka minut do wypalenia tłuszczu. Następnie wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Dodajemy do całości jedną garść skruszonych paluszków. Wymieszana masę wkładamy na 10 min. do lodówki, by zgęstniała. Po wyjęciu lepimy kuleczki wielkości jednego kęsa. Obtaczamy w posypce przygotowanej z paluszków i chipsów rozgniecionych wałkiem. Kulki układamy na talerzu. W każdą wbijamy paluszek. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.