Do przygotowania tego deseru będziemy potrzebowali:
- 15 dg drożdży
- 2,5 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 160 ml mleka
- 300 g marmolady
- 2 łyżki mleka
Przepis jest w miarę prosty. Najpierw musimy przygotować ciasto drożdżowe. Masę z drożdży, mąki, mleka i jajek musimy wyrabiać przez 5 minut, a następnie - o czym należy pamiętać - odstawiamy ciasto na przynajmniej półtorej godziny!
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, dzielimy je na 10 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Nacinamy, formujemy w serce i układamy na formie do pieczenia. Tak przygotowane serca muszą znowu poleżeć około 45 minut. Smarujemy je następnie jajkiem połączonym z dwoma łyżkami mleka, wstawiamy do piekarnika i po kolejnych 15 minutach mamy gotowy produkt.
Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.