Lista składników:
4 półbagietki
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
100 g startego sera
sól, pieprz
oregano, bazylia
oliwa
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pomidory miksujemy, cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm, smażymy na patelni. Odcinamy górną część bagietki, wydrążamy środek. Wkładamy po 5-6 pulpetów, posypujemy serem. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ser się rozpuści, a pieczywo zarumieni. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.