Jeśli słyszałeś o zupie tom kha gai, ten przepis wyda się znajomy. Autorka przepisu zaznacza, że do niedawna nie miała pojęcia o istnieniu tego dania, jednak szybko zdążyła się od niego uzależnić. A to oznacza, że zupa musi być po prostu przepyszna! Przekonajcie się sami i spróbujcie ją ugotować.
Składniki:
· 3 litry dobrego rosołu drobiowego
· 6 listków kafiru (3+3)
· 5-6 łyżeczek świeżego imbiru
· 300-400 ml mleczka kokosowego
· kilka ostrych papryczek (tu 5 taotao)
· sok z 1 małej cytryny
· 2 łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła
· 250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich
· 1 łyżka masła / oliwy
· 1 łyżeczka sosu rybnego
· pieprz do smaku
· 100 g pędów bambusa
· 200 g kiełków fasoli mung
· 1 mała marchewka
· garść dowolnych kiełków
· 2 szczypty chili
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.