Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed ciastkami "Belkorn Biskids 6+". Holenderskie badania jakości produkowanych w Belgii przekąsek dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia wykazały zbyt wysoki poziom akrylamidu. Substancja ta przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego oraz, jako neurotoksyna, uszkadza układ nerwowy.
O groźnych skutkach jedzenia tych ciastek doniósł sam producent, Corthouts NV. *Niestety, cała partia *"Belkorn" Biskids 6+ with appleconcentrate, no added sugar, 150 g" oznaczona jako 171401 (data minimalnej trwałości 03/04/2018) trafiła już do sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny, jak i bliźniacze instytucje na innych unijnych rynkach, informują o wycofywaniu trujących słodyczy ze sprzedaży. Jeżeli ktoś ma je w domu, może zwrócić do sklepu lub zniszczyć.
Akrylamid pojawia się tam, gdzie jedzenie poddawane jest obróbce termicznej. Szczególnie, gdy bogate w skrobię produkty smażone są na głębokim tłuszczu albo pieczone. Dlatego najwięcej mają go frytki, czipsy ziemniaczane, kawa oraz pieczywo, ciastka i herbatniki.
To nie pierwszy raz, gdy ciastka Ciastka Belkorn Biskids 6+ wycofywane są z rynku. W lipcu tego roku belgijski producent i polski Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegali przed wysokim poziomem akryloamidu. Wówczas chodziło o dwie różne partie z okresami przydatności do spożycia no połowy 2018 roku.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.