Mięso można bezpiecznie mrozić, dopóki nadaje się do spożycia. Jeśli po kilku dniach leżenia w lodówce, nadal kwalifikuje się do jedzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamrozić. A raz zamrożone mięso ma nieograniczony termin ważności, a nie zaledwie miesiąc, jak sugeruje 10 na 11 sprzedawców.
Skutkiem błędnych wskazówek jest bezsensowne marnotrawstwo. Zarówno pieniędzy, jak i samego mięsa, które często wyrzucane jest bez powodu. Badania przeprowadziła brytyjska inicjatywa "Ask the Q", dbająca o dobro konsumentów.
Rzecznicy sklepów twierdzą, że ich wskazówki podyktowane są jakością mięsa. Nigdzie nie jest to jednak jasno powiedziane, nic więc dziwnego, że klienci bojący się zatrucia sumiennie stosują się do tych porad. Na każdym opakowaniu powinno być wyraźnie zaznaczone, że mięso można mrozić do daty przydatności.
Autor: Bartosz Nowak
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.