*Brany do ust słodzik w płynie czy drażetkach może mieć lekko gorzkawy posmak. *Jeżeli spróbować dwóch różnych, jeden po drugim, goryczka znika. Okazuje się, mówią badacze z Niemieckiego Instytutu Żywienia (DIfE), łączenie sacharyny (E-954) i cyklaminianu sodu (E-952) blokuje receptory smakowe. Oba są sprzedawane w Polsce.
Jeżeli pijecie lub jecie coś zawierającego oba te słodziki, mogą one fałszować prawdziwy smak reszty posiłku - czytamy na "Daily Mail".
E-954 i E-952 zaczęto łączyć już 60 lat temu. Uważano, choć aż dotąd nie rozumiano przyczyn, że razem smakują lepiej niż każdy ze słodzików z osobna. Receptor gorzkiego smaku aktywowany przez cyklaminian sodu sacharyna blokuje. I odwrotnie.
Według niemieckich naukowców, efekt jest natychmiastowy. Utrzymuje się przez kilka sekund po kontakcie ze słodzikiem. Ponoć nie chodzi tu o wpływ tych substancji na kubeczki smakowe na języku, ale może dochodzić do "mieszania się sygnałów w mózgu".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.