Im większą część diety stanowi żywność przetworzona, tym większe ryzyko raka. Obliczono, że rośnie ono o 12 proc. z każdym 10 proc. wzrostem udziału słonych i słodkich przekąsek w codziennym menu. Wyniki swoich badań opublikowali naukowcy z Sorbony i uczelni z Sao Paulo.
Jedzenie, które może wywołać chorobę to słodkie napoje gazowane, pakowane pieczywo, ciastka, chrupki, czipsy, słodycze, kiełbasy, bekon, szynka, chińskie zupki i gotowe potrawy do mikrofalówki. Przeciętnie składa się to na 18 proc. pożywienia przyjmowanego dziennie - wylicza Sky News.
W badaniu uczestniczyło 105 tys. zdrowych Francuzów. Średnia ich wieku wyniosła 43 lata. Po 5 latach od pierwszego badania i ocenie składu diety powtórzono rozmowę i oceniono zmianę stanu zdrowia. Jedzenie mocno przetworzonego jedzenia powiązano z większym ryzykiem wystąpienia raka.
Mniejsze, lub żadnego ryzyka nie związano z jedzeniem puszkowanych warzyw, sera czy świeżego pieczywa. Z niższym ryzykiem choroby powiązano codzienną obecność w diecie świeżych owoców, warzyw, ryżu, makaronu i świeżego mięsa - dodaje serwis.
Autorzy badania za związek z rakiem winią niezdrowy skład mocno przetworzonego jedzenia. Mają zwykle większą zawartość tłuszczu, szczególnie tłuszczy nasycony, cukru, soli i mniejszy udział witamin czy błonnika. Do tego dochodzą dodatki chemiczne, które w trakcie podgrzewania nabierają cech rakotwórczych.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.