Serwis greatist.com przekonuje o rewelacyjnych efektach stosowania mąki kukurydzianej. Jej użycie przy robieniu frytek pomoże utrzymać wilgoć wewnątrz ziemniaka. Dzięki temu frytki będą miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz.
Przepis jest prosty:
1) Wybierzcie ziemniaki z ciemniejszą skórką. Lepiej nadają się do robienia frytek niż te jasne. Potnijcie klasycznie na słupki, ale grubo. Najlepiej jeżeli bok ma ponad 2 cm szerokości. Odłóżcie aby wyschły.
2) Użyjcie "tajnego" składnika. Najpierw wysuszcie frytki papierowym ręcznikiem a potem posypcie je mąką kukurydzianą. Tak, aby każda była w niej delikatnie obtoczona. Wystarczy łyżka stołowa na każde pół kilograma.
3) Pokryjcie frytki olejem. Starczą dwie łyżki stołowe na każde 0,5 kg ziemniaków. Nie muszą się w nim kąpać, tylko mieć równą warstwę. Inaczej będą jak inne pieczone ziemniaki. Teraz trzeba je tylko rozłożyć równo na blasze kuchennej i wstawić na 20-25 min do piecyka nagrzanego do 230 stopni C. W połowie pieczenia trzeba je odwrócić.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.