To było nie lada wyzwanie. Czterystu kucharzy z całych Włoch zjechało do Neapolu, by upiec tego olbrzyma. Do stworzenia dwukilometrowej pizzy zużyli 2 tony mąki, 1,5 tony kg sosu pomidorowego, ponad 200 l oliwy i blisko 30 kg świeżej bazylii.
Jak to upiec? Do wypieczenia tak długiej pizzy wykorzystano specjalny piec opalany drewnem. W jego wnętrzu znajdowały się rolki, dzięki którym pizza mogła przez niego przejeżdżać. Temperatura w jego wnętrzu wynosiła ponad 400 stopni Celsjusza.
Włosi chcieli udowodnić, że są królami pizzy. Organizatorzy uważają, że skoro pizza to wynalazek wywodzący się z Neapolu, zebrani tam kucharze muszą być najlepsi w jej pieczeniu. Udało się pobić zeszłoroczny rekord z Mediolanu, gdzie upieczono pizzę o długości 1,5 kilometra.
Autor: Antek Kwiatecki
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.