*Receptura lodów profesora Valerio Sanguigniego objęta jest tajemnicą. *Wiadomo jednak, że zawierają kakao, orzechy włoskie i ekstrakty z zielonej herbaty. W ich przypadku liczy się jednak nie tylko smak - mają one także właściwości antyoksydantów. Oznacza to, że hamują reakcje utleniania w organizmie, a tym samym zapobiegają licznym chorobom, takim jak m.in. nowotwory, choroba niedokrwienna serca i choroba wysokościowa.
*Lody testowane były na ochotnikach. *Sanguigni pobrał im krew przed i po zjedzeniu smakołyku. Testował też ich wydolność na rowerze treningowym. Niektórym zamiast lodów z antyoksydantami podano zwykłe o podobnym smaku. U uczestników eksperymentu, którzy zjedli przysmak profesora, znacznie poprawiła się funkcja naczyń krwionośnych. Dzięki temu znacznie lepiej radzili sobie z wysiłkiem fizycznym. Wyniki opublikowano w naukowym czasopiśmie "Nutrion".
Ciągle mówi się o czerwonych jagodach, granatach czy jagodach goji i ich przeciwutleniających właściwościach. Odkryłem jednak, że wiele innych produktów je posiada, ale łatwo tracą swoje właściwości. Wystarczy przechowywać na przykład suszone owoce, nasiona kakaowca czy zieloną herbatę w niskich, kontrolowanych temperaturach - powiedział cytowany przez "The Independent" Valerio Sanguigni.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.