Poniższe zdjęcie powstało, aby zilustrować to negatywne zjawisko. Grafikę złożoną z 25 nadgryzionych hamburgerów zamieścili na Twitterze dziennikarze portalu BBC, którzy chcą zwrócić uwagę na kwestię wyrzucania jedzenia i start finansowych, jakie za sobą to niesie.
Szacuje się, że starty powodowane wyrzucaniem jedzenia, sięgać mogą bajońskich kwot. Agencja kontrolująca to zjawisko - Zero Waste Scotland - wyliczyła, że zmarnowane mięso i ryby to dla Szkocji roczny koszt ok. 190 milionów funtów. ZWS przekonuje, że podjęcie debaty na ten temat w mediach będzie miało pozytywne skutki i przyczyni się do eliminowania zjawiska zarówno w Wielkiej Brytanii jak i na całym świecie.
Przykłady szkockiego marnotrawstwa:
- 2 900 ton wyrzucanej wołowiny rocznie;
- 22 000 ton wołowiny, jagnięciny, drobiu i wieprzowiny o wartości 140 milionów funtów wyrzucanej rocznie;
- produkty spożywcze o wartości* 5 milionów funtów* wyrzucane z powodu przekroczenia terminu ważności;
Władze UK porozumiały się już z największymi sieciami handlowymi. Kompromis osiągnięty we współpracy m.in. z Tesco, Morrisons i Sainsbury's spowoduje, że sklepy te ograniczą wyrzucanie jedzenia w kolejnych dziesięciu latach o połowę.
Zobacz także:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.