*Zadaniem Diane jest wąchanie i próbowanie serów cheddar. * Cox sprawdza, które bloki nadają się dojrzewania, a które nie. Choć brzmi to banalnie, praca jest trudna. O tym, czy ser będzie smaczny w przyszłości decydują subtelne nuty zapachowe, które może wyczuć tylko ktoś z wyjątkowo czułym zmysłem powonienia. W całej Wielkiej Brytanii jest tylko kilku tak dobrych specjalistów jak Diane.
*Kobieta zjada służbowo ponad 83 kilogramy sera rocznie. * Zapewnia, że kocha jego smak. Do jej ulubionych gatunków należy oczywiście cheddar, ale też sery niebieskie i brie.
Diane bardzo dba o swój nos. Uważa, aby nie zachorować i nie nabawić się kataru. Jej praca budzi duże zainteresowanie znajomych. Niektórzy z nich twierdzą, że to najlepszy zawód pod słońcem. Zdaniem testerki nie jest jednak tak lekko, jak się niektórym wydaje. Lubi swój zawód, ale zaznacza, że wiąże się z nim także duża odpowiedzialność.
Cheddar to chluba Wielkiej Brytanii. Wyke Farms, w której pracuje Diane, to marka ze 155-letnią tradycją. Co roku sprzedaje 15 tysięcy ton swoich serów.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.