*Wyliczono, że ich zasługa to niemalże 50 proc. *Za drugie 50 proc. przypadków odpowiada sposób, w jaki pociecha jest wychowywana. W wynikach badań opublikowanych w „Journal of Child Psychology and Psychiatry” czytamy, że geny są także w 56 proc. odpowiedzialne za niechęć dzieci do próbowania nowych potraw. Do takich wniosków naukowcy doszli po przebadaniu 1900 rodzin z bliźniętami w wieku 16 miesięcy.
Odkrycie tak znaczącego wpływu genów na to, co jedzą dzieci, może być sporą ulgą dla wielu rodziców, którzy myślą, że wybredność to efekt złego wychowania – mówi Andrea Smith z Uniwersytetu Londyńskiego, przewodnicząca badań.
*Badacze jednocześnie uspokajają. *Geny nie oznaczają, że czegoś nie da się zmienić. To, jak je dziecko - mogą, a nawet muszą kształtować rodzice. Doradzają, by nie zmuszać maluchów do jedzenia, a po prostu zachęcać poza zwykłymi posiłkami i nagradzać, kiedy dzieci robią postępy.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.