Naukowcy z dwóch uniwersytetów - Harvarda i East Anglia - prowadzili swoje prace przez ponad 30 lat. Przebadali 50 tys. mężczyzn w średnim wieku. Stwierdzili zaburzenia erekcji u co trzeciego obserwowanego – podaje PAP.
Problemy z erekcją zmniejszały się jednak o 10 procent u tych mężczyzn, którzy jedli produkty z flawonoidami.Są to substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających. Występują głównie w owocach cytrusowych, również w warzywach (pomidorach, papryce i brokułach)
, roślinach strączkowych, herbacie, yerba mate i czerwonym winie.
Szefowa zespołu badawczego Aedin Cassidy podkreśla, że już wcześniej znano pozytywne działanie flawonoidów. Wiadome było, że zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby sercowo-naczyniowe. Jednak dopiero po raz pierwszy wykazano, że chronią mężczyzn również przed zaburzenia erekcji.
Najlepsze efekty daje większe spożycie przeciwutleniaczy w połączeniu z częstymi spacerami.Wystarczy 5 godzin tygodniowo, a ryzyko zaburzeń erekcji zmniejsza się wtedy nawet o 21 proc.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.