UNESCO podkreśla, że dla Belgów ich piwo, to coś więcej niż tylko alkohol. Przypominają, że trunek używany jest także przy produkcji serów, gotowaniu i jest istotnym dodatkiem do posiłków - informuje "Time". Z kolei Sven Gatz, szef Federacji Belgijskich Browarów, porównał wyróżnienie do wygranej na mistrzostwach świata.
Kultura picia piwa jest niezwykle ważna dla Belgów. To o wiele więcej niż sam fakt spożywania alkoholu - powiedziała Isabelle Weykmans, minister kultury niemieckojęzycznego regionu Belgii.
Belgijskie piwo słynie z niezwykle szerokiej gamy smaków. Od bardzo kwaśnego do gorzkiego, piwo jest produkowane w niemal każdej miejscowości 11-milionowej Belgii. Jego historia sięga czasów średniowiecza, kiedy zaczęli je produkować mnisi. Narodziny narodowego trunku zostały upamiętnione m.in. na obrazach Pietera Brueghela oraz w niezliczonych pieśniach ludowych.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.