Skutki ograniczenie węglowodanów badali naukowcy z Kliniki Mayo. Przeanalizowali dane z ponad 10 lat. Osoby na diecie niskotłuszczowej w pół roku chudły średnio 4 kg mniej niż te będące na diecie niskowęglowodanowej. Po pół roku różnica w straconych kilogramach zaczęła się zacierać, a pojawiały się problemy zdrowotne.
Zwiększone ryzyko raka oraz poziomów ciśnienia, glukozy i cholesterolu. Z tymi problemami muszą zmierzyć się osoby wybierające tę dietę. Analiza wykazała, że brakujące węglowodany większość osób zastępuje mięsem. Jego nadmierne spożycie nie jest dobre dla organizmu i powoduje efekty uboczne. Były one jednak zauważalne dopiero po sześciu miesiącach - informuje "Daily Mail".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.