W trakcie przechowywania ziemniaków w lodówce, skrobia przekształca się w cukier. Podczas pieczenia lub smażenia cukry te łączą się z aminokwasem asparagina i wytwarzają akrylamid, który jest uważany za niebezpieczną substancję – ostrzega Food Standards Agency.
Czym jest akrylamid? To związek chemiczny stosowany w procesach przemysłowych, np. przy produkcji papieru czy farb. International Agency for Research on Cancer (IARC) zakwalifikowała ją jako substancję o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Akrylamid występuje m.in. w chipsach ziemniaczanych, frytkach, płatkach śniadaniowych oraz ciastkach.
Czy powinniśmy się bać? Mimo, że akrylamid uznaje się za niebezpieczny, wciąż nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzają obawy naukowców. Do tej pory badania przeprowadzono tylko na gryzoniach - pisze mirror.co.uk.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.