Włoska "extravergine", najwyższej jakości oliwa, jest jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych. W 2015 r. liczba oszustw przy produkcji krajowej oliwy wzrosła aż czterokrotnie – alarmuje rolniczy związek Coldiretti.
Nieuczciwi producenci mieszają oliwę z pierwszego tłoczenia z tanimi olejami. Włosi sprzedają także importowaną oliwę jako krajową. Zatajają jej prawdziwe pochodzenie. Klienci z etykiet mogą dowiedzieć się tylko, że produkt jest „w 100 procentach z Włoch”.
Pod włoską jakość chętnie podszywają się także zagraniczne firmy. Stosują efekt „Italian sounding", informuje "Rzeczpospolita". Na etykietach zamieszczają słowa z włosko brzmiącymi nazwami. Klienci, ufając w jakość towarów pochodzących z Italii, chętnie wybierają właśnie te produkty.
Napis „made in Italy” może sprzedać nawet najgorszej jakości produkt. Podobnie reagujemy na hasło „extravergine”. Jednak klient w sklepie nie jest w stanie sprawdzić, czy w butelce włoskiej oliwy z oliwek na pewno kryje się to, co deklaruje producent.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.