Kapusta może się bać. Związany z tym stres zaobserwowano w przypadku, gdy w jej otoczeniu brakowało wody lub rośliny narażone były na szkodliwe substancje. Do zaskakujących wniosków doszli badacze z australijskiego Uniwersytetu w Qeensland - informuje agencja Xinhua.
Mechanizm działa podobnie, jak u ludzi.Naukowcy twierdzą, że za reakcje związane z odczuwaniem stresu u ludzi odpowiedzialne są białka typu G, które to znaleziono właśnie w kapuście.
Rośliny zaadaptowały mechanizmy, które już od dawna znamy z ludzkich organizmów. Dzięki temu są w stanie lepiej chronić się przed zagrożeniami z otoczenia - twierdzi prof. Jimmy Botella, jeden z koordynatorów badań.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.