Campaign for Real Ale (CAMRA) szacuje, że 39 tys. pubów w Wielkiej Brytanii wkrótce będzie musiało pozbyć się ogromnych ilości alkoholu. Twierdzi, że lokale mają w piwnicy średnio 15 beczek zawierających 50 litrów piwa.
Terminy ważności piwa pasteryzowanego zwykle wynoszą od 3 do 4 miesięcy od dostawy. Piwa niepasteryzowane należy natomiast spożyć w ciągu 6-9 tygodni.
Jeśli ograniczenia związane z epidemią koronawirusa będą dalej obowiązywać, większość zasobów może się zmarnować. Stany Zjednoczone zakazały właścicielom barów wylewania alkoholu do kanalizacji, ponieważ to nielegalne i szkodzi środowisku. Jednak niektórzy Brytyjczycy już się na to zdecydowali.
To bardzo smutne marnotrawstwo całej pracy i talentu, których wymaga produkcja wspaniałego piwa. Ludzie nie będą go pić, a wszystkie te zasoby zostały wykorzystane na nic - powiedział BBC Tom Stainer, dyrektor naczelny Campaign for Real Ale.
Moglibyśmy sprzedawać na wynos, ale to oznaczałoby sprzedawanie piwa na rogu bardzo małego chodnika. To nie byłoby społecznie odpowiedzialne z powodu konieczności zachowania dystansu między ludźmi. Cała sytuacja łamie serce - mówi Keris De Villiers, właścicielka pubu w Londynie.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Zobacz także: Kiedy firmy zaczną działać? Pomysł na luzowanie przepisów dla biznesu to kwestia tygodni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.