Badano receptory smaku gryzoni. Zespół z California Institute of Technology prowadzony przez profesora Yuki Oka sprawdzał, które z nich były najbardziej aktywne podczas picia wody przez myszy.
Okazało się, że najbardziej stymulowane były receptory smaku kwaśnego. Zespół zasugerował, że smak wody może być jednak uznany za odrębny w stosunku do dotąd nam znanych. Jeśli uda się to udowodnić, to będzie on tym szóstym, po słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i umami.
Wyniki badań nie są ostateczne. Istnieją bowiem substancje, które w zależności w różny sposób smakują różnym gatunkom zwierząt. Dobrym przykładem jest aspartam, który dla ludzi jest słodki, natomiast dla myszy nie. W sprawie wody trzeba poczekać na wyniki testów na ludziach.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.