To zasługa lepkości wody. To właściwość fizyczna płynów charakteryzująca ich tarcie wewnętrzne. Lepkość maleje, kiedy podgrzewamy daną ciecz. Łatwo to zauważyć na przykładzie miodu. Zimny miód jest gęsty, jednak ogrzany rozrzedza się i przy nalewaniu wydaje inny dźwięk - informuje Daily Mail.
Ciepła woda wydaje dźwięk o wyższej częstotliwości. To dlatego, że jej cząsteczki poruszają się szybciej. Ludzki mózg nauczył się rozpoznawać te subtelne różnice i dlatego jest w stanie określić temperaturę płynów za pomocą słuchu, bez udziału dodatkowych zmysłów. Dlatego odróżniamy, kiedy domownik wlewa do kubka wrzątek na herbatę, a kiedy np. sok z lodówki.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.