Rubinowy to czwarty gatunek obok białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Został wynaleziony zaledwie kilka miesięcy temu i od razu zwojowała japoński i południowokoreański rynek. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza nowej odmianie ziaren kakaowca Ruby. Gatunek ten wyróżnia się delikatnym smakiem świeżych owoców.
Czekolada Rubinowa powstała w 2017 roku dzięki staraniom szwajcarsko-belgijskiej firmy Barry Callebaut. Prace nad tą odmianą trwały od 2004 r. Sposób jej wytwarzania objęty jest tajemnica handlową. Wiemy jednak, że jej wytwarzanie nie jest w żaden sposób powiązane z genetyczną modyfikacją. Według nieoficjalnych informacji rubinową czekoladę robi się z niesfermentowanych ziaren kakaowca, które mogą mieć naturalną, różowawą barwę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl