Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Zrezygnował z cukru i alkoholu na miesiąc. Różnica kolosalna!

Sacha Harland poddał się ciekawemu eksperymentowi. Efekt był miażdżący, choć... sam zainteresowany nie do końca poleca tę dietę.

Eksperymentalny miesiąc bez alkoholu i cukrów.
Eksperymentalny miesiąc bez alkoholu i cukrów. (Facebook.com)

Dla większości z nas gotowe jedzenie, cukier i alkohol to wręcz sposób życia. Oczywiście, mamy świadomość tego, czym jest zdrowa dieta i nawet potrafimy odmówić sobie paczki ulubionych chrupków. Ale rzadko zastanawiamy się, ile faktycznie cukru zawierają inne składniki w typowym menu takie jak na przykład keczup, gotowe sosy czy "zupy w pięć minut".

Dwójka Duńczyków postanowiła nagrać film pokazujący, jak na zdrowie fizyczne i kondycję psychiczną wpływa wyrzucenie tych składników z jadłospisu - donosi serwis sciencealert.com.

Przez kolejne cztery tygodnie mężczyzna odżywiał się więc jedynie naturalnymi produktami. Dzień zaczynał od śniadania, na które jadł jogurt naturalny bez dodatku cukru, jajka i świeżo wyciskany sok. Niezbyt duże to poświęcenie, ale za to jakie efektowne! Trudniej było znaleźć jakikolwiek napój bez dodatku cukru. W najbliższym sklepie jedynym płynem spełniającym to kryterium była... woda. Schody zaczynały się w porze lunchu. Zamiast typowej bomby kalorycznej, Sacha musiał wrzucać na ruszt tylko sałatkę. Brzmi to dość depresyjnie...

Żywność nieprzetworzona
Żywność nieprzetworzona (Pixabay.com)

Już po 4 dniach Harland miał dość. Towarzyszyło mu uczucie permanentnego głodu, jednak ratunek znajdował w pokarmach zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe takich jak oliwa z oliwek, orzechy czy też ryby.

Przed eksperymentem mężczyzna ważył 81,7 kg, jego organizm zawierał o 15,5 % więcej wody niż potrzeba, ciśnienie wynosiło 135/75, poziom cholesterolu był na pułapie 4,6, natomiast poziom hemoglobiny wynosił 10,6. Po miesiącu schudł do 77,2 kg, w jego ciele było już tylko 14,2 % wody więcej niż normalnie, ciśnienie krwi spadło mu do 125/75, a poziom cholesterolu do 4,0. Wartość hemoglobiny również spadła do poziomu 10,0.

Nigdy bym nie pomyślał, że zdrowa dieta może tak kolosalnie wpłynąć na moją kondycję psychiczną - dodał po eksperymencie Sacha Harland.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić