Grzybowy napój jest lepszy dla zdrowia niż zwykła kawa. Naukowcy twierdzą, że poprawia metabolizm, przeciwdziała rozwojowi Alzheimera oraz obniża ryzyko zachorowania na depresję. Niestety, w niektórych przypadkach napój może mieć też niepożądane efekty uboczne, które objawiają się bezsennością i pogłębieniem ewentualnych stanów lękowych.
Kawa od firmy Four Sigmatic powstaje nie tylko na bazie pieczarek. W skład jej esencji wchodzi mieszanka różnych grzybów. Dietetyk Cynthia Sass na łamach magazynu "Health" ostrzegała jednak koneserów tego napoju przed robieniem go na własną rękę. Szczególnie jeśli chodzi o osoby, które mają problemy z sercem lub niedawno przeszły operację. Ze względu na swoje właściwości taka kawa może podwyższyć ciśnienie krwi do poziomu niebezpiecznego dla zdrowia.
Właściwości "czarnej grzybowej"? Tero Isokauppila, założyciel Four Sigmatic - firmy produkującej zdrowotny napój - twierdzi, że wypicie jednej filiżanki poprawia pracę mózgu oraz produktywność. Dodaje również, że efekty uboczne, które odczuły niektóre osoby, nie zostały wywołane przez jego produkt.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.